Rapion Myllyn reseptit

Makeat leivonnaiset

Myllyn ruiskakku


4  munaa
2 dl  sokeria
1 dl maustamatonta jogurttia
150 g  voita
3 dl Rapion Myllyn ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl  kanelia
( 1 tl kardemummaa)

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää jogurtti ja sulatettu voi ohuena nauhana joukkoon.

Lisää varovasti jauho-leivinjauhe-mausteseos.  Kaada voideltuun, ruisjauhotettuun vuokaan. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa noin 60 min.

Kokeile tikulla kypsyyttä.

Kuohkeat kahvikakut

4 munaa
3 dl sokeria
1½ dl kuohukermaa
2 tl leivinjauhetta
3.75 dl Rapion Kakkujauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerma ja leivinjauhe-jauhoseos. Lisää lopuksi mausteet kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun suurehkoon kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n. 45-50 min.

Maustamisvaihtoehtoja:
* 2 dl punssiaromiliemessä liotettuja aprikoosipaloja jauhotettuna (n. 1rkl jauhoja)
Punssiaromiliemi 1.5 dl vettä, 2 rkl sokeria ja 1 tl punssiarmoia. Tai n. ½ dl punssia, rommia tms
* 1 dl suklaarouhetta ja 1 dl appelsiinimarmelaadia
* 1 dl kuivattua ananasta ja 1 dl suklaarouhetta
* 1 dl hedelmäseosta ja 1 dl pähkinärouhetta
* 1 tl kaardemummaa, 1 dl sukaattia ja 1 dl kuivattua ananasta
* myös kaneli tai kaakaorouhe tai kookoshiutaleet sopivat mausteiksi

Hannan piparit

3 dl sokeria
3 dl kermaa
2 tl leivinjauhetta
200 g voita sulatettuna
6 dl Rouheista Vehnätäysjyväjauhoa
4 rkl venhäjauhoa

Sekoita aineksista taikina. Anna turvota 5-10 min. Annostele taikinasta kahdella pikkulusikalla kokkareita pellille. Paista +175C noin 10 min.

Jos käytät hapanta kermaa, vaihda leivinjauhe teelusikalliseen ruokasoodaa.

Letut/muurinpohjaletut

1 l maitoa
2 munaa
½ tl suolaa
½ dl öljyä
5 dl Myllärin lettujauhoja

Vatkaa munat kunnolla ja sekoita puolet maidosta joukkoon. Sirottele jauhot voimakkaasti vatkaten. Lisää suola, öljy sekä loput maidosta. Anna taikinan turvota muutama tunti (mieluiten yön yli).

Letut: Kaada taikinaa ohuelti lettupannulle ja paista molemmilta puolilta.

Muurinpohjaletut: Kuumenna muurinpohjapannu ja pyyhkäise alussa paistopintaa öljytyllä paperilla. Kaada taikinaa pannulle ohuelti. Paista molemmilta puolilta

Myllärin rouvan raparperipiirakka

200 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
1½ tl leivinjauhetta
5 dl Myllärin jauhoseosta
Pinnalle: raparperinpaloja + sokeria

Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen.
 Sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos.
 Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle, annoksesta tulee kaksi 23 cm piirakkaa.
 Ripottele pinnalle raparperinpaloja + sokeria, tai levitä päälle marjasosetta tai hilloa.
 Paista piirakkaa n. 35 min + 175C.

Jauhoseosta voit käyttää myös sämpylöihin, vaaleaan leipään, teeleipiin ja vohveleihin.

Myllärin rouvan rapeat piparit

200 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
1½ tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
4 dl Rapion Myllyn Myllärin seosta

Pehmitä voi, lisää sokeri, vatkaa vaahdoksi.
 Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
 Anna tekeytyä jääkaapissa ½- 1 tuntia. 
Leivo taikinasta pieniä pallosia, paina sormella palloa hieman litteämmäksi. Ripottele pinnalle esim. raesokeria. Tai paina sormella pallon keskelle syvennys ja täytä se paistonkestävällä hillolla.
 Paista +175C n. 12 min, kunnes pikkuleivät ovat kullan vaaleita.

Rapeat kauralastut

100 g voita tai margariinia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää jäähtyneeseen rasvaan. Sekoita ja lisää muna. Sekoita varovasti. Nostele teelusikalla leivinpaperin päälle pellille nokareita. Jätä suurehkot välit sillä lastut leviävät runsaasti. Paista 175 asteessa 8-10 min.
 Anna jäähtyä pellillä.

Rapion Myllyn kahvikakku

4 munaa
3 dl sokeria
1½ dl kuohukermaa
3 tl kanelia
1 tl piparkakkumaustetta
2 tl leivinjauhetta
3.75 dl Kakkujauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerma ja leivinjauhe-mauste-jauhoseos. Kaada taikina voideltuun, vehnänleseillä leivitettyyn suurehkoon kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n. 45-50 min.

Rapion Myllyn ruistorttu

4 munaa
1 dl sokeria
1½ dl Rapion Myllyn ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl vispikermaa
1½ dl maitorahkaa
2 dl kokonaisia puolukoita
1 dl (vajaa) sokeria
1 tl vanilja- tai vaniliinisokeria

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon varovasti ruisjauho-leivinjauheseos siivilän läpi. 
Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle uuninpellille.
 Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 8-10 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.
 Kumoa sokeroidulle voipaperille. Voipaperilla voi käyttää myös Rapion Myllyn vehnänleseitä. Anna jäähtyä.
 Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi ja sekoita rahkan joukkoon varovasti.
 Lisää puolukat, vanilja- tai vaniliinisokeri. 
Levitä tortulle ja kääri rullalle.

Suolaiset leivonnaiset

Myllärin rouvan leseruudut

½ l vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g hiivaa
2 dl vehnänleseitä
3 dl vehnätäysjyväjauhoa
5 dl hiivaleipäjauhoa
2 rkl öljyä

Lisää kädenlämpöiseen veteen aineet ohjeen mukaisessa järjestyksessä.
 Sekoita taikina tasaiseksi, painele välittömästi leivinpaperin päälle uuninpellille.
 Ripottele pintaan runsaasti vehnänleseitä.
 Ajele levy taikinapyörällä neliöiksi.
 Paista +200C noin 20 min.
 Sopii välipalaksi tai kahvipöydän suolaiseksi palaksi voilla tai juustolla höystettynä.

Myllärin sämpylät

0,5 l vettä
1,5 tl suolaa
2 tl sokeria
50 g hiivaa
2 rlk öljyä
12-13 dl Myllärin jauhoseosta

Valmista normaali hiivalla kohotettu taikina, kohota kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi, kohota ja voitele vedellä ennen paistoa .
Paista +225 n. 10-15 min.

 Jauhoseosta voit käyttää myös marjapiirakoiden pohjiin, teeleipiin, vohveleihin ja vaaleaan leipään.

Ohrarieska

½ l vettä
1 l piimää
4 dl Rieskaryynejä
1 muna
2 rkl öljyä tai voisulaa
1 tl (reilu) suolaa

Laita ryynit turpoamaan veteen noin tunniksi tai kiehauta mikrossa n. 10 min. Lisää piimä, muna, öljy ja suola. Kaada seos leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista rieskaa 200C noin 50-60 min.
 Tarjoa munavoin kanssa.
 Nesteenä voit käyttää myös kermaa tai kermaviiliä jolloin rieskasta tulee hieman pehmeämmän makuinen.

Kahdenviljan rieska

1 l vettä
3 dl Rapion Myllyn Puuroryynejä
4 dl kermaviiliä
2 dl Rouheista Vehnätäysjyväjauhoa
1 tl suolaa
1 muna

Keitä Puuroryynejä vedessä noin 10-15 min. Lisää kermaviili, suola, kananmuna ja Rouheinen Vehnätäysjyväjauho. Sekoita tasaiseksi. Kaada leivinpaperin päälle uunipellille ja paista rieskaa 225C noin 25-30 min. Kunnes pinta on kauniin ruskea.
Rieska sopii kahvipöydän suolaiseksi palaksi tai leikkeleiden kera vaikkapa pieneksi ateriaksi.

Kaurarieska

7 dl vettä
2½ dl Kaurahelmiä
1½ tl suolaa
½ l maitoa
2 munaa
2 rkl öljyä
3 dl vehnäjauhoja

Keitä Kaurahelmiä vedessä n. 20-30 min.
 Lisää muut aineet. Kaada seos leivinpaperin päälle uuninpellille ja paista 250C noin 20-25 min.
 Tarjoa munavoin kanssa.
 Kokeile myös hillon tai marjasurvoksen kanssa.

Puurot

Kahdenviljan puuro

½ l vettä
2 dl Puuroryynejä
½ l maitoa
1 tl suolaa

Keitä vesi, lisää Puuroryynit ja anna kiehua kunnes sakenee, noin 20 min.
 Lisää maito ja jatka kypsentämistä n. 40-50 min. hiljaa hauduttaen. Mausta suolalla.
Voit valmistaa puuron myös kokomaitoon, mutta varo pohjaanpalamista.

Puuro uunissa:
 Laita vesi + maito tai kokomaito ja ryynit sekä suola voideltuun vuokaan ja kypsennä +175-150C noin 2-tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.

Myllytontun joulupuuro

½ l vettä
2 dl Puuroryynejä
½ l maitoa
1 tl suolaa

Keitä vesi, lisää Puuroryynit ja anna kiehua kunnes sakenee, noin 20 min.
 Lisää maito ja jatka kypsentämistä n. 40-50 min. hiljaa hauduttaen. Mausta suolalla.
 Voit valmistaa puuron myös kokomaitoon, mutta varo pohjaanpalamista.

Puuro uunissa: 
Laita vesi + maito tai kokomaito ja ryynit sekä suola voideltuun vuokaan ja kypsennä +175-150C noin 2 tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.

Ohrapuuro

½ l vettä
2 dl ohraryynejä
½ l maitoa
1 tl suolaa

Keitä vesi, lisää ryynit, keitä kunnes sakenee (n. 20 min.). 
Lisää maito, jatka kypsentämistä n. 40-50 min. hiljaa hauduttaen. Mausta suolalla. 
(Voit keittää puuron myöskin kokomaitoon, varo pohjaanpalamista.)
 Tarjoa mehukeiton tai maidon kanssa.

Puuron voit kypsentää myös uunissa.
 Laita maito ja ryynit sekä suola voideltuun vuokaan, kypsennä 175 asteessa n. 2-tuntia. Sekoita muutama kerta kypsennyksen alkuvaiheessa.

Ohrahelmipuuro

1 l maitoa
tai 9 dl vettä ja 1 dl hylakermaa
2 dl Rapion ohrahelmiä
1 tl suolaa

Laita ainekset voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 asteessa n. 1,5-2 tuntia. Sekoita kypsennyksen alkuvaiheessa muutama kerta. Tarjoa mehukeiton tai maidon kanssa.

Omenainen ohrauunipuuro

1,2 l vettä
2 dl ohrahelmiä
vajaa 1 tl suolaa
3-4 omenaa lohkoina
¾ dl sokeria

Kuori omenat, poista siemenkodat.
 Laita kaikki raaka-aineet uunivuokaan.
 Paista 175-200 asteessa n. 2-2,5 tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.
 Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

Rapion Myllyn ruisrouhepuuro

1 l vettä
2½ dl Täysjyvä Ruisrouhetta
1 tl suolaa

Kiehauta vesi, lisää suola.
 Sekoita joukkoon ruisrouhe. Anna hautua pienellä lämmöllä noin 45-60 min.
 Tarjoa voisilmän, maidon tai marjojen kanssa.

Ruispuolukkapuuro ruishelmistä

3 dl Ruishelmiä
1 tl suolaa
1,2 l vettä
3 dl puolukkasurvosta
1 dl sokeria

Mittaa ½ l vettä ja Ruishelmet, kiehauta n. 10 min. joko liedellä tai mikroaaltouunissa. Lisää loppuvesi, suola, sokeri ja puolukkasurvos.
 Kypsennä +175 C noin 2 tuntia.

TAI

Kypsennä puuro liedellä kattilassa. 
Mittaa vesi kattilaan, anna kiehahtaa. Lisää Ruishelmet ja suola, keitä noin tunti.
 Lisää puolukkasurvos ja sokeri, hauduta vielä noin ½ tuntia.

Syyspuuro

1 l vettä
2 dl vehnä- tai kaurahelmiä
vajaa 1 tl suolaa
4-5 hapahkoa omenaa
¾ dl sokeria

Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko omenat.
 Laita vesi, vehnä- tai kaurahelmet, suola, omenalohkot ja sokeri uunivuokaan, sekoita ne. Kypsennä puuroa 200 asteessa n. 2-2,5 tuntia, sekoita muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.
 Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

Uunipuuro

1 l vettä
2 dl Kaurahelmiä
2 dl kahvikermaa (tai hyla)
1 tl suolaa

Liota helmiä mielellään noin 2-3 tuntia kuumassa vedessä (kuumennetussa). Lisää kerma.
Paista puuroa 175 asteessa mielellään 2½-3 tuntia tai 120 asteessa yli yön.

Vatkattu kaura-marjapuuro

1 l vettä
2½ dl marjasurvosta (vadelmia, mustikoita tms.), raastettua omenaa tai 3½ dl pakastemarjoja
3 dl Rapion Myllyn Kaurajauhoja
½-1 dl sokeria

Kuumenna vesi, lisää ripaus suolaa ja marjat tai omenaraaste, kiehauta. Lisää jauhot hyvin vatkaten (varo paakkuuntumista).
 Anna kiehua noin 20 min., välillä sekoittaen.
 Mausta sokerilla. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.

Vatkattu ruis-puolukkapuuro

1,5 l vettä
2,5 dl puolukkasurvosta
1 tl suolaa
3,5 dl Rouheista Ruispuurojauhoa
2-2,5 dl sokeria

Kuumenna vesi, lisää suola ja puolukkasurvos, kiehauta. Lisää ruisjauhot hyvin vatkaten (varo paakkuuntumista).
 Kypsennä n. 45-60 min, välillä sekoittaen.
 Mausta sokerilla. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.
 Tarjoile maidon kera.

Vatkattu vehnä-puolukkapuuro

1½ l vettä
½ tl suolaa
3 dl puolukkasurvosta
4 dl Rouheista Vehnätäysjyväjauhoa
1½-2 dl sokeria

Kuumenna vesi, lisää suola ja puolukkasurvos, kiehauta. Lisää jauhot hyvin vatkaten (varo paakkuuntumista).
 Kypsennä noin 30 min, välillä sekoittaen.
 Mausta sokerilla. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.

Vehnä-mustikkapuuro

1½ l vettä
½ tl suolaa
3 dl mustikkasurvosta
5 dl Täysjyvä Vehnärouhetta
1 dl sokeria

Kuumenna vesi, lisää suola. Lisää rouhe hyvin vatkaten. Kypsennä puuroa noin 25 min. välillä sekoittaen. Lisää mustikkasurvos ja jatka kypsentämistä noin 20 min.
 Mausta sokerilla.
 Huom! Puuro on keittämisen jälkeen melko löysää, mutta sakenee jäähtyessään.

Wanhanajan kaurapuuro

8 dl vettä
3/4 tl suolaa
3 dl Rapion Myllyn höyryttämättömiä kaurahiutaleita

Sekoita kaurahiutaleet ja suola kylmään veteen kattilassa.
 Kuumenna vesi.
Hauduta 20-25 min, pienellä lämmöllä, kannen alla, välillä sekoittaen.

Annosmäärä 3-4.

Vinkkejä

Ruishelmien käyttö ruoanvalmistuksessa

Ruishelmiä voit mainiosti käyttää riisin tapaan lisäkkeenä: Keitä Ruishelmiä liha- tai kasvisliemessä tai suolavedessä 45-50 min, ne sopivat hyvin esim. broilerin lisäkkeeksi. Voit kypsentää broilerinkoipia ruishelmien päällä uunissa.

Ruishelmiä voit käyttää myöskin kaalilaatikossa riisin asemasta, ruis antaa laatikolle täyteläisen maun.

Liha- tai kasviskeittoon voit lisätä n. 2 l annokseen vajaan dl:n Ruishelmiä, ne antavat keitolle makua, näköä ja hieman suurustavat lientä.

Ruishelmet sopivat myöskin ”risoton” raaka-aineiksi.

Leivonnassa: lisää Ruishelmet ruisleipätaikinaan jo hapatusvaiheessa. Vaaleisiin leipiin ja sämpylöihin keitettynä.

Ruishelmiä käytettäessä on huomioitava riisiä pidempi kypsymisaika ja täyteläisempi maku.

Vehnätäysjyväjauhon käyttö

Vehnätäysjyväjauho valmistetaan lähiseudun viljasta, kuten kaikki Rapion Myllyn tuotteet.

Vehnätäysjyväjauho sisältää kaikki vehnän jyvän osat, myös leseen.

Jauho soveltuu kaikenlaiseen leivontaan. Erityisesti sämpylöihin ja leipiin osana jauhoista. Se sopii makeisiin leivonnaisiin osana jauhoista.
 Kokeile myös täysjyvävelliin ja -puuroon sekä marjapuuroon.